Praktijkonderwijs voor kinderen

Het Wanaziwi naaiatelier draait nu al een aantal jaren. Het atelier staat en er wordt volop gewerkt. Nu op naar de volgende stap. Praktijkonderwijs voor de dove kinderen. Op de school voor dove kinderen van EOTAS, waar WanaZiwi aan gelinkt is, zitten inmiddels ruim 100 kinderen. Deze kinderen leren lezen, schrijven, taal, aardrijkskunde en dergelijke. Maar knutselen of een andere creatieve uitingsvorm zit niet in het Tanzaniaanse curriculum. WanaZiwi biedt hier een perfecte mogelijkheid. Alle kinderen in alle klassen krijgen van de jongste groepen af aan les in creativiteit. Leren knutselen, tekenen, verven enzovoort. Om zo eventueel, als daar hun ambitie ligt, door te stromen naar het WanaZiwi naaiatelier. Waar ze een echte opleiding kunnen krijgen.

 

Eind 2014 is Stichting WanaZiwi gestart met praktijkonderwijs aan dove kinderen uit Dodoma.

Hawa en Neema hebben de leiding op zich genomen. Het naaiatelier opent gemiddeld drie keer per week haar deuren en dan is het een inloop van jongeren, dames maar ook heren. Er is veel enthousiasme om in het naaiatelier bezig te zijn met elkaar.

De stichting werkt samen met EOTAS (stichting voor het basisonderwijs voor de dovengemeenschap) om het praktijkonderwijs op te zetten. De bedoeling is om ongeveer 7-10 jongeren praktijkonderwijs (aansluitend op het basisonderwijs) in handvaardigheid/naaien te bieden waarna ze als gediplomeerd vakvrouw/man aan de slag kunnen.  Het project rondom praktijkonderwijs is opgestart door een Nederlandse vrijwilliger, Hennie Hoek, en wordt nu ondersteund en begeleid door Ayaa.  Zij is een lerares die gebarentaal kan en uit de regio komt. Daarnaast werken we aan een compleet lespakket (lesmateriaal en werkboeken).

 

Verhaal van Hawa

My HAPPYNESS

Ik ben Hawa. Ik ben zo trots op mijn toekomstige leven. Ik bedank Miss Hennie om naar Tanzania te komen en mij nieuwe vaardigheden te leren met de naaimachine. Dus ik hou van haar. Miss Hennie is een zeer leuke leraar. Ik heb veel kennis van haar gekregen. Dit zal mij helpen om een goed leven te krijgen. Als eerste:  Heb ik geleerd speldenkussens te maken om de spelden veilig op te bergen. Als tweede: Heb ik geleerd hoe ik het draad (uzi) en de naald goed in de naaimachine moet doen om te naaien. Als derde: Leerde Miss Hennie mij hoe ik met de hand moet afstoppen. Als vierde: Moest ik de stof (Kitenge) knippen en op papier het patroon maken om helemaal zelf een tasje te kunnen maken. Het is mij goed gelukt J. Ik heb het tasje verkocht aan Else en Lidwien voor tien duizend shilling. Dat geld heb ik verdient. Ik vind het helemaal “prima” en ik vind het leuk. Daarom wil ik graag dat dit door gaat, zodat ik nog meer kan leren. Want nu weet ik, hoe ik een laptophoes en geld tasje moet maken met stof, voering en een rits. Ook die heb ik al verkocht aan de dochter van Hennie, Marloes en aan Robin. Ik hou van Miss Hennie en ik wil graag dat ze weer terug komt naar Dodoma, Tanzania. Want ze is een goede leraar en kan goed met ons communiceren. Ik ben zo blij! Welkom, bedankt!  Hawa Awesso (Vertaald uit het Engels)

 

Verhaal van Neema

Ik ben Neema!

Ik wil graag Wanaziwi NL en Wanaziwi TZ bedanken, omdat ik dingen heb geleerd die goed voor mij zijn. Nu en de rest van mijn leven. Ik had nooit gedroomd dat ik op een dag naaister zou zijn, maar nu kan ik al kleine dingen

met de hand maken. Bedankt Hennie, je maakt deze grote droom waar. Het was leuk om met Hennie de stad in te gaan en materialen te kopen, zoals kitenge en andere dingen die we nu gebruiken. De eerste week was moeilijk voor mij, omdat ik niet wist hoe ik met de machine moest werken. De tweede week werd het makkelijker, omdat ik eindelijk weet het moet. De derde week was leuk! We maakten laptop hoezen en tasjes. Ik wil graag Robin bedanken om mij de gelegenheid te geven hieraan mee te werken. Het betekent veel voor mij. Neema Mwegoha (Vertaald uit het Engels)