Naaiatelier

In 2008 is het idee voor het opzetten van een naaiatelier in Dodoma, Tanzania ontstaan. Hieronder lees je de updates over de afgelopen jaren. In 2014 zijn we gestart met een vervolgproject, het ontwikkelen van praktijkonderwijs voor dove kinderen. De updates daarover lees je onder het kopje ‘Praktijkonderwijs’ op deze website.

 

2008:

Nienke kwam terug van een stage in Dodoma, Tanzania en zat vol ideeen om een project voor de dove vrouwen in de gemeenschap op te richten. Zij voegde zich bij SIFE (Students In Free Enterprises) in Groningen. In deze vereniging werkten studenten samen aan non-profit projecten. Er werd een project groep opgericht onder de naam WanaZiwi en zij begonnen met brainstormen.

 

2009:

Na een jaar brainstormen en wisseling van groupsleden ging het project WanaZiwi in September 2009 echt actief van start. Het idee om een naaiatelier op te zetten was uitgewerkt en er werd naar sponsors gezocht.

 

2010:

  • Subsidieaanvraag voor Building Bridges ingediend
  • WanaZiwi project op 1% club
  • Subsidie ontvangen
  • Paasactie CSG Dingstede. Workshops en presentaties gedurende de 40 dagentijd en tijdens Pasen gegeven. Jongeren hebben d.m.v. mikrokrediet project een waanzinnig bedrag opgehaald voor oa. WanaZiwi project.
  • Nienke weer naar Tanzania om de vrouwen workshops te geven
  • Donatie Sponsor Scania
  • De fundering voor het naaiatelier is gemaakt.

 

2011:

  • Donatie Sponsor Waterschap Friesland
  • Problemen met vergunningen, naaiatielier nog niet af maar de vrouwen wel aan het werk in gebouw van EOTAS.
  • Eerste pakket met WanaZiwi producten (sjaaltjes) aangekomen in Nederland
  • Tweede pakket met kussenhoezen en sjaaltjes aangekomen in Nederland. Verkopen op de Ladies Fair te Nijeveen.
  • Oprichting Stichting WanaZiwi
  • Website WanaZiwi in de lucht

 

2012:

  • Ten eerste, de bouw van het naaiatelier verloopt heel goed. Sneller dan we hadden gedacht. Na de vele vertraging door vergunningen die niet in orde waren, zijn de mannen begin december begonnen met bouwen. Nu, begin maart, zijn ze al bezig met het dak, en dan rest alleen de binnenkant nog. We zijn dan ook zeer trots op de mannen!
  • En dan, na vele pogingen gaat het deze zomer echt gebeuren. Nienke en Alyanne gaan het project en het naaiatelier met eigen ogen bewonderen. Voor Alyanne extra spannend omdat ze inmiddels al 3 jaar bij het WanaZiwi project betrokken is maar het nog nooit van dichtbij heeft gezien.
  • De laatste dagen van 2012. Een mooi moment om terug te kijken op de successen en gebeurtenissen van WanaZiwi dit jaar.
    • In februari boekten wij onze reis naar Dodoma om het project te gaan bezoeken en het naaiatelier met eigen ogen te gaan bekijken.
    • In juli was het dan zover. We gingen met volle koffers heen met o.a. een donatie aan naaispullen, kleren en speelgoed voor de kinderen van de dovenschool. Ook hadden we van te voren een aantal bestellingen ontvangen voor WanaZiwi producten. Tijdens ons verblijf hebben we samen met de vrouwen en een leraar enorme stappen kunnen maken. Samen stoffen uitgezocht, voorbeelden getekend en geknipt, en de kneepjes van het naaien nog beter onder de knie gekregen.
    • We kwamen met een collectie aan tassen, portemonneetjes, placemats, en huisdecoraties terug. De spullen waren al snel verkocht en dat was voor ons een teken dat de producten mooi worden gevonden en kwalitatief goed zijn. Daarnaast gaf het ons ook veel voldoening om nu daadwerkelijk resultaat te zien van de jaren die we samen, met jullie steun, in het project hebben gestopt.
  • De vrouwen hebben inmiddels een eigen gebouw waarin het naaiatelier WanaZiwi is gevestigd op het terrein van Schule ya Viziwi van EOTAS. Wij kunnen dankzij het toezicht van EOTAS in Dodoma het project blijven voortzetten.

 

2013:

  • Op dit moment krijgen de vrouwen les van een naaileraar en wordt de laatste hand gelegd aan WanaZiwi’s eigen naaiatelier. Een gebouw, gebouwd door een aantal dove mannen, dat naast het atelier ook een winkel zal worden. Door een aantal tegenslagen heeft dit langer geduurd dan verwacht en zijn de kosten hoger uitgepakt dan verwacht. We willen graag het gebouw zo snel mogelijk af laten maken, zodat het ingericht kan worden en de vrouwen voldoende ruimte hebben om aan producten te werken en deze te verkopen. Om meer inkomen te genereren.
  • In Tanzania:
    • Workshops (Financieel en inspiratie). Om de vrouwen actief te betrekken bij het project en het de basis principes van een bedrijf te leren.
    • Naailessen opgezet voor de doven vrouwen om hen te leren producten te creëren die kunnen voldoen aan de Nederlandse maatstaven.
    • Het WanaZiwi atelier wordt gebouwd.
  • In Nederland:
    • WanaZiwi is een stichting en een ANBI geworden, met een uitgebreide projectomschrijving, een jaarplan en een eigen website met webshop.
    • Fondsenwerving, waardoor het mogelijk is geworden het naaiatelier te bouwen.
    • Productenlijn opgezet voor de Nederlandse afzetmarkt.

 

2014:

  • In de afgelopen maand hebben we een aantal mooie donaties mogen ontvangen. De collecte van het avondmaal in de Hervormde kerk Kolderveen/Dinxterveen en van de Vrouwenvereniging Wanneperveen is aan Stichting WanaZiwi geschonken. We zijn hier uiteraard erg blij mee.
  • Stichting WanaZiwi wil graag doorgroeien. Nu de eerste fase van ons project er bijna op zit, de bouw van het naaiatelier, willen we nu een opleidingsprogramma en inrichting van het naaiatelier uitbreiden.  Om dit te realiseren hebben we nieuwe fondsen nodig. Hier hebben wij opnieuw de hulp van de crowdfunding website 1% club ingeroepen. Vanaf vandaag is ons project weer online om fondsen te werven voor het realiseren van een uitbreiding van het WanaZiwi naaiatelier. Ons project is 100 dagen online, in deze tijd hopen wij het opgegeven totaalbedrag op te halen. Via de site is op elk moment van de dag te zien hoe ver wij van het einddoel verwijderd zijn. Iedereen kan dus helpen ons doel te halen door een kleine donatie te geven, doet u mee?  Kijk dan op https://onepercentclub.com/nl/#!/projects/uitbreiding-naaiatelier-wanaziwi
  • Het is bijna wéér zover! Een nieuw avontuur, nieuwe plannen, een nieuwe reis naar Tanzania zit eraan te komen. In mei aanstaande, zal ik (Nienke) samen met een collega voor 3 weken, weer naar Tanzania vertrekken om het project te ondersteunen. En met eigen ogen te kunnen aanschouwen welke prachtige vorderingen het project in Dodoma gemaakt heeft. We weten dat er vanuit het WanaZiwi naaiatelier hard gewerkt wordt aan de WanaZiwi producten. En we weten dat er inmiddels een winkeltje is waar de WanaZiwi producten in de etalage liggen (meer hierover op de volgende pagina).
  • Stichting WanaZiwi is aan het uitbreiden. Samen met EOTAS Foundation (de dovenschool in Dodoma) willen we een lesprogramma voor de oudste meiden van de basisschool opzetten. Dit lesprogramma zal een vervolopleiding zijn waarmee de meiden praktijkervaring op doen om een later zelfstandig in het naaiatelier aan de slag te kunnen en daarmee een inkomen kunnen verwerven. Het geld dat is opgehaald via de 1% club website wordt gebruikt voor het ontwikkelen van lesmateriaal en het aanschaffen van materialen voor de lessen. Afgelopen periode is Hennie Hoek, Hennie is de tante van de vriend van Alyanne, begonnen met het ontwikkelen van werkboeken over basisvaardigheden die van belang zijn rondom naaien, denk hierbij aan knippen, meten, gereedschappen, materialen, kleuren, patronen tekenen etc. Hennie heeft in haar werk als creatief therapeut al veel met jongeren met een speciale achtergrond samengewerkt en is dan ook vol enthousiasme hiermee aan de slag gegaan. Hiervoor zijn we haar al enorm dankbaar. We proberen door op nog aantal markten te gaan staan met WanaZiwi producten in de aankomende periode nog meer geld in te zamelen zodat we een goede basis met het lesprogramma in Dodoma kunnen neerzetten. Ideeën/tips rondom dit project zijn altijd welkom.
  • Donatie en opdracht van BLMC: naar aanleiding van de nieuwsbrief in augustus kregen wij een mailtje van Michel van Buren van BLMC. Het stagebedrijf waar Alyanne in 2012 is afgestudeerd. Michel is het project blijven volgen. Hij werd getriggerd door ons verhaal over wat het project de afgelopen jaren heeft bereikt. Naast de geweldige donatie van BLMC, werden wij zeer verrast door zijn vraag of WanaZiwi de kerstcadeaus voor zijn personeel wilden verzorgen, wat een unieke kans voor de dames in Tanzania. Half december worden de producten (laptophoezen en visitekaarthouders)  geleverd.
  • Pilot lesprogramma met Hennie: in oktober hebben we concrete plannen gemaakt met Hennie om een pilot met het lesprogramma waar zij mee is begonnen te gaan draaien in Dodoma. Begin november gaat Hennie naar Tanzania om een maand geweldige creatieve lessen te gaan draaien met de dames op het project. Meer nieuws hierover later.
  • Stichting Basta: we hebben een bezoekje aan Stichting Basta te Nijmegen gebracht. Dit is een ideële kringloopwinkel die haar opbrengsten aan goede doelen schenkt (http://bastanijmegen.nl/).  Onze partner EOTAS Foundation had hier al contact mee en heeft al eens een donatie mogen ontvangen. Naar aanleiding van deze kennismaking mocht ook WanaZiwi een projectvoorstel indienen. Begin november ontvingen we het goede nieuws dat we een donatie toegekend kregen voor een pilot van het lesprogramma. Een gedeelte van deze donatie kon dan ook direct goed ingezet worden tijdens de tijd van Hennie op het project.

Lees verder op de pagina ‘Praktijkonderwijs’.